Project
AED - Automatische Externe Defibrillator
Wanneer een bemanningslid een ongeval krijgt op zee, dan kan het al vlug 1 à 2 uur duren vooraleer de hulpdiensten (helikopter) ter plaatse kunnen zijn. Bij een hartstilstand is dat meestal fataal. We weten immers allemaal dat de eerste minuten cruciaal zijn bij een hartstilstand en dat er onmiddellijk hulp verstrekt moet worden aan het slachtoffer. Door de aanwezigheid van een AED aan boord wordt de kans op overleving met 70% verhoogd.
Het Zeevissersfonds / Previs heeft gezorgd voor de plaatsing van een defibrillator (AED - Automatische Externe Defibrillator) aan boord van elk Belgisch vissersvaartuig.
Dit project kadert in het verzekeren van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers/zeevissers aan boord van de vissersvaartuigen.
Er wordt aan alle bemanningsleden per vaartuig een opleiding gegeven aan boord van het schip, zowel over de reanimatie van een mogelijk slachtoffer als over het gebruik van de defibrillator. De opleidingen worden gegeven in kleine groepen zodat iedereen actief kan deelnemen. Deze opleidingen worden gegeven door de spoeddienst van het AZ Brugge (het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening (IMDH). Om de drie jaar wordt een refreshing voorzien. Hiervoor kan contact worden opgenomen met het Zeevissersfonds.